Tidligere Team Danmark-direktør: Svømmeunion brød samarbejdsaftaler

Michael Andersen efter aktindsigt i sag om spiseforstyrrelser: Mindst fem aftalebrud

Foto: Mia Gracia Tabili/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Da DR dokumentaren ’Svømmestjerner – under overfladen’ for et par uger siden fik Team Danmark til at sende en redegørelse til kulturministeren om de eksempler på spiseforstyrrelser og andre psykiske problemer hos danske elitesvømmere, som tv-dokumentaren satte fokus på, indeholdt redegørelsen ikke den tidligere Team Danmark-direktør Michael Andersens syn på sagen.

Det undrer Michael Andersen, som var elitesportsorganisationens direktør fra 2006 til 2014. Ikke mindst fordi han dermed var Team Danmarks øverste ansvarlige leder i det meste af den periode, tv-dokumentaren satte fokus på.

Derfor har den tidligere Team Danmark-direktør nu af egen drift fået aktindsigt i alle de skriftlige dokumenter, der findes om samarbejdet mellem Dansk Svømmeunion og Team Danmark i den årrække, han var direktør.

På den baggrund offentliggør Michael Andersen i dag sit syn på den opsigtsvækkende svømmesag i en kommentar, som kan læses i sin helhed i hans blog på SPORTSPRESSEN.DK.

”Dokumenterne viser, at svømmeunionen mindst fem gange i min tid som direktør i Team Danmark har brudt samarbejdsaftalerne”, siger Michael Andersen.

Den tidligere chef for den danske elitesportsorganisation tilføjer, at sagens alvor understreges af, at Team Danmark i modsætning til de private idrætsorganisationer er en statslig institution, som er omfattet af loven om elitesport i Danmark.

”Derfor er jeg også dybt forundret over, at Team Danmark ikke kontaktede mig, inden organisationen sendte sin redegørelse til Kulturministeriet. For så kunne ministeren have fået en langt mere nuanceret redegørelse om sagen”.

Habilitetsproblem

Michael Andersen peger desuden på, at svømmesagen i hans øjne har afsløret et stort habilitets-problem i ledelsen af dansk eliteidræt, som den kommende kulturminister bør kigge på.

Dansk Svømmeunions direktør, Pia Holmen, er nemlig også næstformand i Team Danmarks bestyrelse, udpeget af Danmarks Idrætsforbund og beskikket af kulturministeren.

”Det er et helt grundlæggende habilitetsproblem, som man er nødt til at ændre loven for at få løst”, mener Michael Andersen.

Når den tidligere Team Danmark-direktør nu offentliggør sin egen redegørelse om svømmesagen, skyldes det først og fremmest, at han var ansvarlig i forhold til elitesportsloven, men også, at han ønsker at have helt rene linjer i forhold til atleterne.

”Jeg har været i kontakt med flere atleter, som forventer, at jeg fortæller, hvordan tingene hænger sammen. Og jeg er ked af, at ingen af de svømmere, som nu har fortalt om deres oplevelser, gik til mig dengang. For så havde jeg omgående grebet ind”, siger han.

’Damage control’

Af samme årsag finder Michael Andersen det kritisabelt, at den uvildige undersøgelse af sagen, som Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark for en uge siden i fællesskab besluttede at iværksætte efter samråd med Kulturministeriet, formentlig tidligst er færdig efter sommerferien.

Han betragter den uvildige undersøgelses lange tidshorisont som et forsøg på ’damage control’:

”Atleterne har krav på en langt hurtigere undersøgelse. Det burde ikke tage mere end en højst en måned at undersøge hele sagen. Jeg har været igennem alle de skriftlige dokumenter i sagen på 14 dage”, understreger den tidligere Team Danmark-direktør.

Pia Holmen afviser Michael Andersens kritik. Svømmeunionens direktør siger til Jyllands-Posten, at Team Danmark er blevet orienteret om alle relevante personsager, som unionen har haft kendskab til, via parternes samarbejde i en fælles arbejdsgruppe.

Men hun tilføjer, at i de tilfælde, hvor der i Michael Andersens tid som direktør i Team Danmark blev vendt sager af personlig karakter, blev dette ikke ført til referat, da der netop var tale om sager af personlig karakter.

Læs mere i Michael Andersens blog-indlæg på SPORTSPRESSEN.DK: ”På dybt vand: En redningskrans blev kastet, men uden land i sigte”.    

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*