Iran vil stoppe boykot af israelske judokæmpere

Landets olympiske komite lover at respektere det olympiske charter

Foto: Samuel Castro/Unsplash
LARS JØRGENSEN

Iranske judokæmpere har af politiske og religiøse grunde i mange år nægtet at stille op i kampe imod judokæmpere fra Israel. Men nu lover Irans nationale olympiske komite og Irans Judoforbund, at det muslimske land vil stoppe sin sportslige boykot af den jødiske stat, som er blevet begrundet med Irans sympati for det palæstinensiske folk.

Når iranske judokæmpere har skullet møde israelske modstandere i internationale turneringer, har de ofte enten tabt den foregående kamp med vilje, så de røg ud af turneringen forinden, eller også har de påstået, at de var skadede og derfor ude af stand til at stille op.

Hårdt presset af trusler om eksklusion fra internationale judoturneringer og olympiske lege har Irans olympiske komite og Irans judoforbund imidlertid netop skrevet et fælles brev til det internationale judoforbund, IFJ, og den internationale olympiske komité, IOC, hvori de lover at respektere det olympiske charter, som blandt andet forbyder politisk og religiøs diskrimination.

Ifølge Inside the Games skal det iranske løfte angiveligt ses i lyset af, at IFJ fornylig har advaret Iran om, at de iranske judokæmpere vil blive udelukket fra at deltage i næste års olympiske lege i Tokyo, hvis landet ikke stopper dets næsten 40 år lange boykot af israelske judokæmpere.

Udbredt antisemitisme i sport

Men det er ikke kun israelske judokæmpere, som er ofre for antisemitisme. I januar i år nægtede Malaysias regering med henvisning til Palæstina-konflikten at udstede visum til israelske parasvømmere, så de kunne deltage i VM i parasvømning, som det asiatiske land skulle være vært for til sommer.

”Hvis værtsskabet for en international sportsbegivenhed er vigtigere end at beskytte interesserne for vores palæstinensiske brødre og søstre, som om og om igen bliver lemlæstet af Netanayhu-regimet, har vi virkelig mistet vores moralske bevidsthed og moralske kompas”, forklarede Malaysias sportsminister, Syed Saddiq, den 23. januar i BBC-programmet Hardtalk.

Fire dage senere besluttede den internationale paralympiske komité, IPC, at fratage Malaysia VM-værtsskabet og lede efter et andet værtsland, som ville overtage arrangementet og udstede visum til alle kvalificerede svømmere, uanset hvilket land de kommer fra.

Men en talskvinde fra Israels nationale olympiske komite, Bruria Bigman, sagde fornylig til Play the Game, at Malaysia-sagen langt fra er det eneste eksempel på diskrimination af israelske idrætsudøvere:

”Israelske atleter har lidt under flere sager om diskrimination og udelukkelse. Israels olympiske komité fordømmer denne tendens, som er i strid med Det Olympiske Charter”.

Samtidig understregede Bruria Bigman, at arabisk chikane imod israelske idrætsudøvere er en generel tendens, som kommer til udtryk i mange forskellige former:

”Israelske idrætsudøvere får forbud imod at optræde med deres lands nationale symboler. Og den israelske nationalmelodi bliver ikke spillet, når de vinder medaljer”.

Defineres som jødehad

Ifølge seniorforsker Cecilie Felicia Stokholm Banke fra Dansk Institut for Internationale Studier, som har forsket i antisemitisme, hører den israelske olympiske komités eksempler på chikane af israelske idrætsudøvere ind under den definition af antisemitisme, som de fleste af de 31 medlemslande i International Holocaust Remembrance Alliance har vedtaget.

Alliancen, som hovedsagelig består af vestlige demokratier, bekæmper antisemitisme og Holocaust-benægtelse.

”Hvis man klandrer den enkelte israelske idrætsudøver for den israelske regerings politik, lyder det som mere end blot en kritik af Israel. Så lyder det som jødehad”, sagde den danske forsker, da Play the Game satte fokus på emnet i en større artikel.

I samme artikel udtalte formanden for Danmarks Olympiske Komite og vicepræsident i EOC, Niels Nygaard:

”Det er vigtigt, at officielle konkurrencer i alle idrætter er åbne for idrætsudøvere fra samtlige medlemslande. Heldigvis er dette normalt tilfældet. Og der er rigtig mange eksempler på, at idrætsudøvere, der kommer fra lande, som ligger i krig med hinanden, medvirker i fredelig kappestrid”.

Læs mere om antisemitisme i sport i Play the Games artikel ”Diskrimination og dødstrusler”, som findes under SPORTSPRESSEN.DK’s menupunkt ‘baggrund’.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*