Eksilregering sammenligner Hvideruslands European Games med Nazi-Tysklands olympiske lege

Hvideruslands 100 år gamle eksilregering, som stadig kæmper for at genindføre demokrati i ’Europas sidste diktatur’, tager skarpt afstand fra præsident Alexander Lukasjenkos udnyttelse af European Games som en politisk event

Alexander Lukasjenko overrakte Tjetjeniens omstridte leder Ramzan Kadyrov en hviderussisk venskabsorden og inviterede ham med i VIP-logen til åbningen af European Games. (Foto: www.president.gov.by)
LARS JØRGENSEN

– Nyhedsmediernes dækning af internationale sportsbegivenheder er ofte farvet af, at de har brugt en formue på at købe tv-rettighederne til begivenhederne og på at sende journalister og fotografer ud i verden for at dække dem.

Den største olympiske sportsbegivenhed i Europa i år, European Games i Minsk, som det statsejede danske public service medieselskab DR har købt senderettighederne til, er ingen undtagelse.

Den seneste uges danske mediedækning af de europæiske lege i Hviderusland, som kaldes ’Europas sidste diktatur’, har i vid udstrækning været præget af de udsendte danske reporteres nationale fokus på de danske atleters sportslige op- og nedture under legene.

Til gengæld har mediekritikken af den autoritære værtsnation, som i 25 år har været styret med hård hånd af præsident Alexander Lukasjenko, en forhenværende militærofficer i det tidligere Sovjetunionen, været mindst lige så fraværende som Lukasjenkos kritikere mener, at demokrati er i Hviderusland.

Eksempelvis slap ’Europas sidste diktator’, der i 13 år har været betragtet som en national sikkerhedstrussel i USA, i sin velkomsttale til de flere end 4.000 deltagende atleter i legene i Minsk, heraf omkring 60 fra Danmark, afsted med at omtale Hviderusland som ’et smukt, gæstfrit og hyggeligt land’, der er ’hjem for de mest ærlige og venlige mennesker’.

Til sammenligning understreger internationale menneskerettigheds- og pressefrihedsorganisationer som Human Rights Watch og Commitee to Protect Journalists, at Lukasjenkos autoritære styre slår hårdt ned på enhver politisk modstand og arresterer journalister, advokater og menneskerettighedsforkæmpere, som stiller kritiske spørgsmål ved hans regime.

Derfor har Sportspressen.dk bedt en af de mest vedvarende kritikere af Alexander Lukasjenkos politiske styre om at kommentere Hvideruslands værtsskab for European Games:

Den mere end 100 år gamle demokratiske regering i landet, The Council of The Belarusian Democratic Republic, der blev dannet den 25. marts 1918 midt under Første Verdenskrig og den russiske revolution, men som blev tvunget til at gå i eksil i 1919 og har været det lige siden.

Politisk propaganda

Den stadig eksisterende eksilregering kæmper fortsat for demokratiske reformer i Hviderusland. Og den hævder at være støttet af flere hundrede tusinde hviderussere, der både indefra i Hviderusland og udefra i lande som Storbritannien, USA, Canada, Tjekkiet, Polen, Rusland, Estland og Belgien udgør en kritisk opposition til Alexander Lukasjenkos regime.

”Hviderusland er som et selvstændigt land i Europa bestemt berettiget til at være vært for store sportsbegivenheder. Både eventen som sådan, og de muligheder for at udvikle internationale kontakter, den giver, hilser vi velkommen. På den anden side tager vi katagorisk afstand fra enhver indikation af, at Lukasjenkos regime forsøger at udnytte European Games som en politisk event,” siger en officiel repræsentant fra den hviderussiske eksilregering, der bor i Hviderusland, men som ønsker at være anonym af frygt for repressalier fra Lukasjenkos regering.

”Lige siden de olympiske lege i 1936 har europæiske diktaturer betragtet sportsbegivenheder som brugbare redskaber i politisk propaganda. Hviderusland er også i dag et autoritært enkeltmands regime. Situationen omkring menneskerettigheder og politiske rettigheder er fortsat uacceptabel. At forsøge at tilsløre dette ved hjælp af en international sportsbegivenhed, som har til formål at få det internationale samfund, især i Europa, til at betragte situationen i Hviderusland som normal for et moderne europæisk land, er ikke noget, man skal acceptere.”

Feel-good-stemning

Værtsskabet for European Games blev for tre år siden tildelt Minsk af EOC, en sammenslutning af et halvt hundrede europæiske olympiske komiteer, der i øjeblikket har Danmarks Idrætsforbund/Danmarks Olympiske Komites formand, Niels Nygaard, som vicepræsident.

Lige så længe er EOC blevet kritiseret for at placere legene i et land, som ikke overholder de internationale menneskerettigheder. Og Hvideruslands eksilregering mener da heller ikke, at European Games i Minsk gør noget godt for den demokratiske udvikling i landet:

”Noget, som får den eksisterende regering til at føle sig selvsikker og internationalt accepteret, men alligevel ikke motiverer den til at gennemføre økonomiske og demokratiske reformer, hjælper ikke med at genindføre demokrati i Hviderusland,” siger eksilregeringens repræsentant og uddyber kritikken af Alexander Lukasjenkos regime:

”Under Lukasjenko har myndighederne i Hviderusland igennem årene brugt mange penge på at arrangere sportsbegivenheder som et middel til propaganda og selvpromovering. En ansvarlig demokratisk regering ville have prioriteret andre områder, såsom sundhed, uddannelse, national kultur og miljø. For Lukasjenkos regime har formålet med at bruge offentlige penge på sportsbegivenheder været at kontrollere landets offentlige liv og flytte opmærksomheden væk fra politiske anliggender, så Lukasjenko og hans indercirkel kan bevare deres magt og økonomiske kontrol. Det har skabt en feel-good-stemning med fejring af store massefester på bekostning af materielle og sociale forbedringer af befolkningens levevilkår. Denne selvcentrerede politiske strategi omkring internationale sportsbegivenheder er ikke god for udviklingen af demokrati i Hviderusland.”

Frygt for russisk annektering

Lige siden Hvideruslands demokratiske regering blev tvunget til at gå i eksil for hundrede år siden, har den haft genindførelse af demokrati i landet som sit overordnede mål. Under ledelse af skiftende præsidenter i eksil, den nuværende hedder Ivonka Joanne Survilla og bor i Canada, har eksilregeringen blandt andet samarbejdet med og rådgivet regeringer i demokratiske lande om politiske forhold i Hviderusland.

I øjeblikket følger eksilregeringens ledere især med i de aktuelle politiske forhandlinger om et øget samarbejde mellem Hviderusland og Rusland, som de to landes præsidenter, Alexander Lukasjenko og Vladimir Putin, indledte for et halvt år siden.

Forhandlingerne førte i januar i år til, at eksilregeringen i en kommentar på sin hjemmeside fandt grund til at advare om et muligt russisk forsøg på at annektere Hviderusland.

Men selv om Ruslands premierminister Dmitri Medvedev stod ved Alexander Lukasjenkos side under European Games’ åbningsceremoni på Dinamo Stadium i Minsk sidste fredag, og Vladimir Putin ventes at deltage i weekendens afslutningsceremoni, mener eksilregeringens talsmand, at timingen er tilfældig:

”Forhandlingerne har mere eller mindre stået på i over 20 år. Strategisk forsøger Hvideruslands autoritære regime at nyde godt af Vestens og EU’s økonomiske og politiske støtte uden at vise nogen tegn på progression i relation til demokrati og menneskerettigheder for befolkningen i Hviderusland,” siger han og fortsætter:

”Til det formål er European Games tænkt som en PR-event både internationalt og nationalt. Desværre har det olympiske establishment haft ry for at ignorere værtslandes problemer med at overholde internationale menneskerettigheder og love lige siden de olympiske lege i 1936 og 1980. Menneskerettigheder og demokratiske rettigheder ser i nogle europæiske sportsforsamlinger stadig ud til mere at være et spørgsmål om ’meninger’ end om umistelige rettigheder. Deres arrangement af store sportsbegivenheder i Rusland eller Hviderusland, på trods af disse landes vedholdende og veldokumenterede overtrædelser af menneskerettigheder, har desværre ikke ændret denne tankegang.”

Politisk spil om Kadyrov

Da European Games åbnede i sidste uge, sad den russiske republik Tjetjeniens omstridte politiske leder, Ramzan Kadyrov, lige bag ved Dmitri Medvedev i VIP-logen. Og lige inden åbningsceremonien modtog tjetjeneren, der blandt andet beskyldes for at stå bag mord på politiske modstandere og for at være ansvarlig for voldelige overgreb på homoseksuelle i Tjetjenien, en hviderussisk venskabsorden af Alexander Lukasjenko.

Begge dele opfatter Hvideruslands demokratiske eksilregering som et udtryk for, at Lukasjenko i mere end to årtier har været en erfaren, dreven og villig aktør i mange komplicerede spil med russiske toppolitikere og sikkerhedsfolk.

”Det kan have noget at gøre med, at han forsøger at navigere mellem forskellige klaner i Putins regime. Lukasjenkos opførsel i forhold til Kadyrov kan skyldes, at han har opgivet ethvert håb om at udvikle fredelige relationer til toplederne i den russiske hær og FSB i Moskva, og at han nu prøver at finde en ny genvej til at påvirke Putin,” forklarer eksilregeringens repræsentant.

”Ved at alliere sig med Kadyrov prøver Lukasjenko muligvis at finde en støtte i Putins indercirkel uden om Moskvas føderale sikkerhedstjeneste og den militære ledelse i Rusland. Men den kendsgerning, at Lukasjenko tildeler en statslig, hviderussisk orden til en mand som Kadyrov af politiske og taktiske årsager for at sikre sig politisk støtte i Rusland er dybt beklageligt. Desværre har denne praksis været almindelig brugt i Hviderusland under Lukasjenkos enkeltmands-styre i over 20 år.”

European Games slutter på søndag. Det gør Alexander Lukasjenkos Hviderusland ikke. I næste måned fejrer præsidenten sine første 25 år ved magten.

1 Comment

  1. Opsigtsvækkende artikel.
    Utroligt at den internationale presse kan koncentrere sig så meget om hvad der sker på selve banen, for helt at overse hvad der foregår udenfor.
    Pressen burde skamme sig.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*